Ekstensiivisen kuuntelemisen harjoitteleminen

Vieraan kielen kuunteleminen vaatii harjoittelua. Intensiivisissä kuunteluharjoituksissa käydään läpi useaan kertaan haastava mutta lyhyt pätkä esimerkiksi podcastista. Intensiivistä harjoittelua on kuitenkin tärkeää tasapainottaa myös ekstensiivisellä harjoittelulla, että aivosi saavat mahdollisuuden tottua oppimaansa. Älä huolehdi, ekstensiivinen harjoittelu on huomattavasti vähemmän intensiivistä. Vaihtaaksesi hieman oppimistahtia kuuntelevat vain puhetta tarkastamatta välillä sanoja ja seuraat vain niin paljon kuin kykenet ja arvaat kontekstin perusteella.

Ekstensiivisen kuuntelemisen harjoitteleminen

Ekstensiivisen kuuntelemisen harjoitteleminen

Älä vaihda kanavaa äläkä yritä tehdä muuta samalla kun kuuntelet lähetystä. Haluat keskittyä sisältöön, mutta sinun ei tarvitse ymmärtää jokaista sanaa. Tämä on henkisesti huomattavasti kevyempää ja tärkeä osa kuuntelutaitojen kehittämisessä. Ekstensiivinen kuuntelu on myös erittäin tärkeää kulttuurillisten vivahteiden ja viitteiden oppimiseksi kohdekielelläsi.

Koska jokaisessa kielessä on niin paljon erikoisia sanoja ja fraaseja, tarvitset yksinkertaisesti valtavan määrän kuuntelemista tutustuaksesi niihin. Yleensä kahden tunnin elokuvassa on noin 9 000 sanaa dialogia, mikä on suunnilleen sama määrä kuin novellissa. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy katsoa neljä tai viisi elokuvaa tai 10 jaksoa komediasarjaa saadaksesi saman altistuksen kielelle kuin jos lukisit romaanin.

 

Valitse lyhyitä jaksoja kuunneltavaksi

Sinun täytyy ymmärtää suurin osa kuulemastasi niin, että mukana on vain kourallinen tuntemattomia sanoja muutaman minuutin välein. Jos sinusta tuntuu, että sanastosi ei ole riittävän laaja, käytä hieman aikaa jokaisen kuuntelusession yhteydessä kirjoittamalla ylös uusia sanoja, tai tee erikseen toisella kertaa sanastoharjoituksia. Kun käytät enemmän kohdekielen mediaa, opit luonnollisesti uusia sanoja toiston kautta. Pitkään jatkuvien komediasarjojen katsominen altistaa yleensä samanlaiselle kielelle uudestaan ja uudestaan. Tylsää jokapäiväiselle katsojalle, mutta täydellistä kielen oppijalle!

Kuuntele pelkkää ääntä ja kerää kuuntelutunteja

Kuuntelutaitojen kehittäminen täydelliseksi vie runsaasti aikaa, mutta tiesitkö, että suomalainen katsoo televisiota lähes keskimäärin kolme tuntia päivässä? Jos voit muuttaa televisionkatseluajan kohdekielisten ohjelmien katseluksi, keräät kuuntelutunteja äärimmäisen nopeasti. Lisäksi voit luottaa vielä erääseen toiseen salaiseen aseeseen, odotteluaikaan.

Kolme tuntia televisiota päivässä kuulostaa mukavalta tilastolta, mutta se ei auta, jos sinulla henkilökohtaisesti on kiireinen, ennalta arvaamaton elämä. Siinä tapauksessa sinun kannattaa mahduttaa mukaan kuunteluharjoituksia ”tyhjinä aikoina”. Tämä tarkoittaa hetkiä, jolloin olet liikkeellä, odottamassa bussia, seisomassa jonossa, odottamassa tiedostojen latautumista tai ruoan valmistumista, päivittäisessä elämässä on paljon odottelua.

 

Passiivisesta aktiiviseen kuunteluun hetkessä

Kaikesta tästä ajasta saa kasattua tunnin tai enemmän potentiaalista kuunteluaikaa päivän aikana, jos muistat pitää kuulokkeita mukanasi. Entä silloin, kun teet jotain muuta? On totta, että aidosti passiivinen kuuntelu siten, että kieltä puhutaan ainoastaan taustalla, ei auta juurikaan kuuntelukykyäsi. Mutta se antaa sinulle kuitenkin välittömyyttä. Voit esimerkiksi jättää radion, musiikin, videot tai podcastit päälle taustalle tehdessäsi muita tehtäviä, on luonnollista, että siirrät keskittymisesi tekemiisi asioihin.

Mutta kun keskityt takaisin, kielen puhuminen on jo käynnissä ja sinulla on välittömästi mahdollisuus havainnoida muutamia sanoja tai fraaseja. Ja kun saat mahdollisuuden, on täysin luonnollista kuunnella. Vertaa tätä siihen henkiseen vaivaan ottaa puhelin esiin, laittaa korvanapit paikalleen, etsiä podcast – kuinka raskasta! Käytännössä kun sinulla on kohdekieltä puhuttuna ympärilläsi aina kun mahdollista, sinun on helpompi harjoitella kuuntelemista, kun teet mitä tahansa muuta.

 

Kun keskityt kuuntelemiseen muutaman päivän ajan, huomaat todennäköisesti suuren hyppäyksen ymmärtämisessäsi. Mutta noiden hyppäysten kertyminen siihen asti, että ymmärrät lähes kaiken kuulemasi, kestää kuitenkin pitkään. Tärkeintä on kuitenkin se, että olet kiinnostunut niistä asioista, joita katselet tai kuuntelet. Kun pystyt uppoutumaan näkemääsi materiaaliaan ilman, että sinun täytyy ajatella, kuinka paljon ymmärrät, silloin olet kuuntelumenestyksen tiellä.