Intensiiviset kuuntelemisharjoitukset

Vieraan kielen kuuntelemisen oppiminen vaatii runsasta harjoittelua, joka sisältää sekä intensiivistä että ekstensiivistä kuuntelua. Intensiivinen kuuntelu tarkoittaa sitä, että käytät kunnolla aikaa purkaaksesi tarkasti jotain haastavaa kohdekielen sisältöä. Se vaatii paljon työtä, minkä takia sitä kutsutaankin intensiiviseksi kuunteluksi. Mutta tämän harjoittelun palkinnot ovat suuria, koska käytät aidosti aikaasi ymmärtääksesi ja kokeaksesi kieltä niin kuin sitä puhutaan.

Intensiiviset kuuntelemisharjoitukset

Intensiiviset kuuntelemisharjoitukset

Valitse lyhyt pätkä ja kuuntele se pari kertaa

Ota lyhyt osuus podcastista tai videosta, joka sisältää puhetta haastavalla tasolla. Pidä kuitenkin leikkeen pituus alle 20 sekunnissa. Leikkeen pitäisi olla sellainen, että sen ymmärtäminen on hankalaa ensimmäisellä kerralla, mutta selkenee sitä mukaa, kun kuuntelet sitä enemmän. Toisin sanoen sinun pitäisi ymmärtää se melko helposti, jos se on sinulla kirjoitettuna ylös. Mutta ymmärtämään oppiminen ilman käsikirjoitusta onkin tämän harjoituksen idea.

Muutamalla ensimmäisellä kerralla, kun teet intensiivisiä kuunteluharjoituksia, valitse sellainen aihealue, joka on sinulle jo valmiiksi tuttu. Tällä tavalla tiedät luultavasti jo suurimman osan käytettävästä sanastosta ja sinun tarvitsee vain opetella kuuntelemaan, miltä kieli kuulostaa. Esimerkiksi kielistä kiinnostuneet ovat tottuneita lukemaan tai kuulemaan siitä, kuinka ihmiset oppivat kieliä.

Tästä syystä keskustelu sanoista, kielestä tai kielitieteestä kohdekielelläsi voi olla sinulle paljon helpompaa kuin kuunnella jonkun puhuvan muinaishistoriasta tai modernista tanssista. Ehkä haluat valita jotain ennalta arvattavaa, kuten tuotepakettien avausvideoita, reseptejä tai meikkiopetusvideoita. Jos olet nähnyt näitä suomeksi, tiedät niiden noudattavan yleensä samaa yksinkertaista rakennetta.

 

Kirjoita ylös kuulemasi asiat

Tavoitteenasi on nyt luoda käsikirjoitus sanasta sanaan kaikesta kuulemastasi. Sinun täytyy siis kuunnella leike useita kertoja. Paras tapa tehdä tämä on aloittaa itse asiassa aivan lopusta ja liikkua taaksepäin. Kuuntele viimeiset kaksi sekuntia, viimeiset kolme sekuntia, viimeiset neljä sekuntia ja niin edelleen. Kirjoita kuulemasi asiat ylös joka kerta.

Tämä toisto jättää äänijälkiä aivoihisi ja huomaat, että voit itse asiassa ymmärtää paljon enemmän kuin luulitkaan – ilman, että edes tarkistat mitään sanakirjasta. Se on kuin rapmusiikin kuuntelemista, et aina kiinnitä huomiota kaikkiin sanoihin ennen kuin alat käsitellä niitä tarkoituksellisesti. Tässä vaiheessa voitkin pitää taukoa seuraavaa vaihetta varten.

Tarkasta arvauksesi

Tässä vaiheessa olet kirjoittanut suurimman osan käsikirjoituksesta. Olet myös luultavasti hoksannut joidenkin sinulle aiemmin tuntemattomien sanojen merkityksen, kun olet vain kuunnellut niitä kerran toisensa jälkeen. Tämä on vaativa suoritus, ja voit olla ylpeä itsestä suoritettuasi sen. Nyt voit avata sanakirjan ja tarkistaa sinulle epävarmojen sanojen merkityksen ja nähdä arvasitko ne oikein.

Jos sinulla on vielä tämän jälkeen sanoja, joista et pääse kärryille, annan niiden olla sivussa vähän aikaa ja tee lukemis- tai sanastoharjoituksia. Jos et kykene tunnistamaan sanaa näkemällä tai kuulemalla sen, et voi ymmärtää sitä kuullessasi sen nopeasti äidinkieltään puhuvalta henkilöltä. Intensiivinen kuunteluharjoitus on tehokkain, kun tunnet suurimman osan käytetyistä sanoista, mutta sinun on vain totuttava niitä äidinkielellään lausuvien henkilöiden ääntämiseen.

 

Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se on todellisuudessa asia, jonka suhteen monilla ihmisillä on ongelmia, varsinkin kielissä, joissa on suuri ero kirjoitetussa ja lausutussa tekstissä. Tällainen intensiivinen harjoittelu kannattaa todella. On uskomatonta huomata, millaisen vaikutuksen se voi tehdä kokonaistaitoihisi. Mutta syy sille, miksi ihmiset eivät tee tätä kaiken aikaa, on se, että se on todella kuluttavaa. Käytät aivojasi täydellä teholla tehdessäsi tämänkaltaisia harjoituksia, ja tarvitset sen jälkeen latautumisaikaa. Sekä ekstensiivisiä harjoituksia.