Kuusi tärkeää taitoa kielen oppimiseen

Kielen oppimisessa on oleellista kehittää kuutta tärkeää taitoa, joiden avulla pystyt kehittymään parhaimmalla tavalla kohti sujuvaa kielenkäyttöä. Vaikka et normaalisti erottelisikaan kielellisiä taitojasi eri osioihin, ovat neljä ensimmäistä taitoa luultavasti itsestään selviä – puhuminen, kuunteleminen, lukeminen ja kirjoittaminen. Viimeiset kaksi taitoa näiden lisäksi ovat ääntäminen ja mieleen painaminen. Nämä toimivat eräänlaisena selkärankana kaikelle muulle oppimiselle.

Kuusi tärkeää taitoa kielen oppimiseen

Kuusi tärkeää taitoa kielen oppimiseen

Monien ihmisten ongelmana on se, että he tekevät työtä vain joidenkin osa-alueiden eteen ja menettävät sitten itsevarmuutensa, kun he epäonnistuvat jossain, mitä he eivät ole koskaan edes harjoitelleet. Joku on saattanut käyttää kaiken aikansa lukemiseen ja kirjoittamiseen, kuten usein saattaa olla tapana kouluissa, mutta kokee yksinkertaisessa keskustelutilanteessa, ettei osaa puhua mitään. Tämä voi helposti romahduttaa opiskelijan itseluottamuksen, mikä muutoin olisi luultavasti tärkein yksittäinen tekijä kielen oppimisessa. Useat kieltä opiskelevat ihmiset eivät ymmärrä, että nämä ovat täysin toisistaan erilaisia taitoja. Niitä täytyy harjoittaa taitokohtaisesti, mutta ei välttämättä eristetysti vaan yhdessä muiden taitojen kanssa, tai muussa tapauksessa et voi olettaa saavuttavasi niissä hyvää tasoa.

Puhuminen ja kuunteleminen

Puhuminen on se taito, jota sinun pitäisi harjoitella kaikkein eniten. Kun puhut uutta kieltä, opit sekä puhumaan että ääntämään. Puhumisessa yhdistyy henkinen näkökulma ajatuksen muuttamisessa puheeksi, kun taas ääntäminen on puhumisen fyysinen näkökulma. On olemassa yksi asia, jonka avulla opit varmasti puhumaan nopeammin: lopeta kääntäminen pääsi sisällä. Sinun täytyy opetella ajattelemaan kohdekielellä eikä kääntämään ajatuksiasi äidinkielestäsi mahdollisimman nopeasti. Jos pystyt estämään tämä tavan tai ehkäisemään sen syntymistä, siitä on valtavasti etua siihen nähden, että joudut käymään sanastoasi läpi mielessäsi. Kuunteleminen on puhumisen vastakohta, mutta siitä pätee sama asia kuin puhumisessa, lopeta asioiden kääntäminen päässäsi, jos haluat onnistua. Fiksuja tapoja opetella puhumista jokapäiväisessä elämässä on muun muassa itsekseen puhuminen tai parhaassa tapauksessa keskusteleminen kohdekieltä puhuvan ystävän kanssa. Keskustellessasi kuunteleminen on tärkeässä osassa, mutta kuuntelemista voit harjoitella esimerkiksi katsomalla kohdekielisiä elokuvia tekstityksellä tai kuuntelemalla äänikirjoja.

Lukeminen ja kirjoittaminen

Lukiessasi törmäät hyvin todennäköisesti tuntemattomaan sanastoon. Mutta onneksi tekstin konteksti auttaa usein ymmärtämään sanojen ja rakenteiden merkityksen. Riittää, kunhan osaat ehkä noin puolet kappaleen sanoista, ja osaat jos hahmottaa tekstin yleisen sisällön. Kirjoita lukiessasi tuntemattomat sanat ylös, mutta älä etsi niiden merkitystä, ellei ole aivan pakko. Ideana lukiessa on oppia kontekstin avulla. Kirjoittaminen ei vaadi puhumiseen tarvittavaa nopeutta, mutta se vaatii hyvän ymmärtäminen oikeinkirjoituksesta ja kielen rakenteesta. Joitain kieliä varten joudut opettelemaan uudet kirjasimet, mutta se ei ole läheskään niin pelottavaa kuin miltä se kuulostaa. Jos joudut opettelemaan uuden kirjoitusjärjestelmän, on tärkeää harjoitella sitä säännöllisesti, kunnes se sujuu luontevasti.

Lukeminen ja kirjoittaminen

Lukeminen ja kirjoittaminen

Ääntäminen ja mieleen painaminen

Ääntäminen eroaa taitona puhumisesta, koska siinä harjoitetaan puheen tuottamisen fyysistä osaa. Sinun täytyy opettaa suusi ja kurkkusi lihakset tuottamaan kohdekielen äänteitä aivan samoin kuin olet vauvana oppinut tuottamaan omaa äidinkieltäsi. Monissa tapauksissa nämä voivat olla sellaisia äänteitä, joita et ole koskaan aiemmin käyttänyt, joten ne voivat olla todellinen haaste, mutta ääntäminen kannattaa opetella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ääntämisellä voi olla todella suuri vaikutus itsetuntoosi puoleen ja toiseen. Sanastojen, verbien taivutusten ja kieliopin opettelu on varmasti jokaiselle tuttua koulusta. Vaikka tämä on usein tylsistyttävin ja raskain osuus kielen oppimisessa, se on myös kaikkein tärkein. Näiden asioiden oppiminen on oleellinen osa uuden kielen oppimiseksi, sillä ilman niitä puhuminen, kuunteleminen, lukeminen tai kirjoittaminen ei onnistu.