Maailman vaikeimmat kielet

Kerta toisensa jälkeen kuulen ulkomaalaisilta ystäviltäni, kuinka suomen kieli on yksi maailman vaikeimmista. Asiantuntijat ovat samaa mieltä – suomen kielen opettelu saattaa viedä jopa 44 viikkoa keskitettyä opiskelua ja silti aivan varmasti sattuu virheitä.

Maailman vaikeimmat kielet

Maailman vaikeimmat kielet

Suomi on lähes poikkeuksetta vähintään Top 10 -listoilla maailman vaikeimpien kielten joukossa. Syy saattaa piileskellä siinä, että edes me suomalaiset emme tiedä kaikkia ‘sääntöjä’… siis silloin, kun säännöt ovat olemassa. Miksi olemme Tampereella mutta Porissa? Tavataan kahvilalla mutta ravintolassa. Juuri nämä päätteet ja niiden perustelut ovat yksi sellainen kohta, jossa sanomme kuten sanomme ihan vain siksi, että “se kuulostaa oikealta”. Kuinka ulkomaalaiselle voi selittää tämmöistä kohtaa, jos emme itsekään osaa taivuttaa kuin oman maakunnan paikkakunnat. Joku on menossa Thaimaaseen, toinen sekoittaa ikuisuuskiistan alaiset mekon ja hameen (sivuhuomautus: mekko on kokonainen asu, hame on vain alaosa – tämän ei pitäisi olla niin mutkikas asia!). Ja sitten lisätään vielä muutama kirjain alfabettiin, eikä ne edes ole selkeitä erillisiä kirjaimia vaan samoja vanhoja kirjaimia parilla pisteellä! Mutta suomen kielen oppimista helpottaa se, että kirjoittaminen ja lukeminen on foneettista eli sanat sanotaan aivan kuten ne luetaan ja kirjoitetaan kuten ne kuulostavat. On siis olemassa myös huomattavasti monimutkaisempia, vielä vaikeampia kieliä. Pääsääntöisesti nämä ovat venäjä ja arabia sekä useammat aasialaiset kielet muun muassa poikkeavien aakkostensa ansiosta.

Mikä/kuka määrittää helppouden?

 

Kielten vaikeusasteen määrittelee Foreign Service Institute eli ulkomaisten palveluiden instituutti. Kyseinen järjestö arvioi kuinka vaikeaa tietyn kielen oppiminen olisi englantia äidinkielenään puhuvalle ihmiselle. Näin ollen, instituutti ei suinkaan ole kansainvälisesti ainoa oikea mutta yleisesti ottaen antaa hyvin osviittaa kielten vaikeudesta verrattuna englanninkieleen, joka on kuitenkin yksi kansainvälisimmistä kielistä. Kielet jaotellaan viiteen eri kategoriaan, helpoimmista vaikeimpiin, riippuen siitä, kuinka monta oppituntia ihminen tarvitsisi pystyäkseen puhumaan sekä lukemaan sujuvasti, niin sanotusti ammatillisella tasolla (puhe tasoa ‘Speaking level 3: General Professional Proficiency in Speaking (S3)’ ja lukutaito tasoa ‘Reading 3: General Professional Proficiency in Reading (R3)’). Ensimmäiseen kategoriaan eli I-kategoriaan luetellaan helpoimmat kielet, jotka vaativat noin 575-600 opiskelutuntia tai 23-24 viikkoa kunnes ihminen osaa kieltä sujuvasti. Näiden kielten sanotaan olevan rakenteeltaan hyvin lähellä englantia. I-luokkaan kuuluu muun muassa ranska, espanja, portugali, italia, norja, tanska ja ruotsi. II-kategoria vaatii 750 opiskelutuntia tai 30 viikkoa, ja ryhmään kuuluu ehkä yllättäen ainoastaan saksankieli. Saksa on ‘samankaltainen kieli kuin englanti’. 900 opiskelutuntia tai 36 viikkoa vaaditaan III-kategorian kieliin, joihin kuuluu indonesia, malesia ja swahili. Nämä kielet eroavat niin kielellisesti kuin kulttuurillisesti englannista. Suurin osa maailman kielistä kuuluvat neljänteen kategoriaan, IV-ryhmään, jonka kielet eroavat (kielellisesti ja/tai kulttuurillisesti) englannista. Näiden kielten oppiminen vaatii jo 44 viikkoa tai 1100 opiskelutuntia. IV-kategorian kielet jaotellaan kahteen eri rykelmään, joista toinen joukko sisältää vielä hieman vaativammat kielet. Foreign Service Institute luettelee tietyt kielet tähditettyinä kertoen, että tähditetyt kielet ovat “yleensä vaikeampi oppia, kuin muut saman kategorian kielet”. IV-ryhmään kuuluu muun muassa albania, liettua, bengali, tsekki, heprea, hindi, urdu, turkki, puola ja venäjä. Saman kategorian tähditettyjä kieliä ovat suomen kielen lisäksi muun muassa eesti, unkari, thai ja vietnam. Viimeiseen eli vaikeimpaan kategoriaan luokitellaan ne kielet, jotka ovat “erittäin vaikeita natiiville englanninkieliselle”. Nämä ovat arabia, kiinan kantonin sekä mandariinin kielet, korea ja japani. Näistä ainoastaan japani on tähditetty vielä astetta vaikeammaksi, kuin muut.