Opi kuuntelemaan vierasta kieltä

Hiljennä ajatuksesi ja kuuntele hetken aikaa ympäröivää maailmaa. Mitä kuulet? Oletko kenties täydessä lentokoneessa tai julkisessa tilassa, kuunteletko musiikkia, puhuuko joku lähettyvilläsi? Korvasi on äärimmäisen herkkä elin, joka kertoo sinulle ympäristöstäsi paljon enemmän kuin saatat odottaakaan. Ja mitä tulee kieleen, korvat ja aivot työskentelevät yhdessä hämmästyttävän tehokkaasti ymmärtääkseen jopa kaikkein epäselvimmin lausut sanat hankalimmissa akustisissa ympäristöissä.

Opi kuuntelemaan vierasta kieltä

Opi kuuntelemaan vierasta kieltä

Asia ei tietenkään vaikuta aina olevan aivan näin. Usein minulla kestää muutama kerta kuunnella kappaleita, että kuulen kaikki laulun sanat, vaikka kyseessä olisi suomenkielinen artisti. Jokaisessa kielessä on oma sanastonsa tilanteisiin, joissa kommunikaatio ei ole mennyt perille. Anteeksi mitä sanoit? Wie bitte? Huh? Mutta vaikka nämä ovat hyviä sanoja ja fraaseja tiedettäväksi, olisi varmasti mukavampaa, jos niitä ei tarvitsisi käyttää vierasta kieltä kuullessaan sen enempää kuin äidinkielellään.

Monien ihmisten mielestä kuunteleminen on hankalin osa vieraan kielen oppimista. Mutta asian ei tarvitse olla niin. Minulle kuuntelemisen taito on vaatinut juuri sopivan määrän aikaa ja harjoittelua. Tässä artikkelisarjassa tutustutaan siihen, miksi kuuntelemisen taidon hiominen on tärkeää ja kuinka voit käyttää tiettyjä strategioita saadaksesi oman kuuntelutaitosi haluamallesi tasolle.

 

Keskustelukyky on oleellista

Oletko koskaan harhautunut keskustelussa? Minulle niin on käynyt aivan liian monta kertaa. On hankalaa pysyä mukana keskustelussa, johon et voi juuri osallistua, mutta vielä huonompi tilanne on, jos et edes ymmärrä, mitä keskustelussa puhutaan. Jos pystyt ymmärtämään toista henkilöä, mutta oma sanastosi pettää sinut, koko keskustelusta ja menettämistäsi tilaisuuksista tulee mielessäsi valtavan suuri välkkyvä varoitusvalo, joka kertoo sinulle, missä ongelmasi puhumisen suhteen ovat.

Jos et osannut kertoa menneesi kauppaan viime tiistaina, harjoittele aikamääreitä. Jos et saanut mieleesi pöytävarausta tarkoittavaa sanaa, avaa sanakirja. Vastaavasti on huomattavasti hankalampaa tietää mitä voit parantaa, ellet ymmärrä toisen henkilön puhetta lainkaan. Kuuntelutaidon puuttuminen ehkäisee sinua ymmärtämästä kuinka voit parantaa.

Ja tämä tapahtuu pelkästään keskustelun maailmassa. Kuvittele käyttäväsi kieltä turistina. Useimmat turistit käyttävät vain yksinkertaisia lausahduksia. Kun kysyt mitä keittosi sisältää, sinun tarvitsee muistaa vain yksi lause. Mutta sinun täytyy olla valmis ymmärtämään vastaus, oli keitossasi sitten kanaa, riisiä tai possun aivoja.

 

Sinun on kehitettävä kykyä tunnistaa sanastoa

Ilman perussanastoa sinulla ei ole juurikaan mahdollisuuksia ymmärtää toisen ihmisen välittämän sanoman sisältöä. On totta, että voit saada selville paljon kontekstista, ja itse asiassa monet ihmiset oppivat parhaiten juuri keskusteluista. Mutta jos et pärjää keskustelutilanteissa, on stressaavaa yrittää tasapainoilla kaikkien uusien kuulemiesi sanojen kanssa yrittäessäsi vastata niihin.

Ja vastaavasti, jos sinulla on riittävä sanasto, mutta et pysty erottamaan yksittäisiä kuulemiasi sanoja, peli on menetetty. Kuuntelun harjoittelu ja siitä saadut taidot yhdessä niiden käyttämisen kanssa tekevät kielen ymmärtämisestä täysin automaattisen kokemuksen. Kehittyneet kielten oppijat eivät melkein edes huomaa, että he kuulevat toista kieltä – he kuulevat ainoastaan, että joku puhuu heille.

Kuuntelutaitojen kehittäminen vie aikaa

Aivoillasi kestää hyvin pitkään kehittää vahva kuuntelukyky. Kuunteleminen on puhutun kielen äänikuvioiden dekoodaamista niin, että yhdistää sen jo tuntemaasi sanastoon ja kielioppiin. Normaalin yliopistotasoisen kurssin aikana altistut kielen kuuntelemiselle vain muutaman tunnin ajan joka viikko. Todellisuus on, että et voi koskaan opettaa aivojasi dekoodaan nopeaa äidinkielenään puhuvan henkilön puhetta, ettet harjoittele sitä paljon. Tämä tarkoittaa sekä intensiivisten että ekstensiivisten kuunteluharjoitusten tekemistä. Seuraavissa artikkeleissa käsittelemme niiden merkitystä tämän tärkeän taidon opettelun kannalta.