Teknologia apuna kielten opettelussa

Teknologian kehittyessä on moni asia luonnollisestikin helpottunut ja jokapäiväinen arki on saanut useita eri apuvälineitä. Myös oppiminen ja opettaminen ovat saaneet täysin uusia ulottuvuuksia teknologian mahdollistaessa erilaisten ja innovatiivisten opiskelutapojen hyödyntämisen.

Teknologia apuna kielten opettelussa

Teknologia apuna kielten opettelussa

Varsinkin kielten oppiminen on muuttunut ja helpottunut huomattavasti. Teknisten laitteiden käyttö kielten oppimisessa ei toki ole mikään hetki sitten keksitty juttu ja sen vaikutuksen alkavat näkyä jo yhteiskunnassamme, esimerkiksi yhä pienempien lasten oppiessa varsin varhaisessa vaiheessa tunnistamaan ja jopa puhumaan eri kieliä. Tietenkin myös kieltenopiskeluun on myös viime vuosina panostettu yhä enemmän ja monenlaisia uusia laitteita ja sovelluksia on tullut markkinoille, joiden avulla uuden kielen oppiminen on nyt helpompaa ja ennen kaikkea hauskempaa kuin koskaan. Nyt voi heittää hyvästit tylsille tekstikirjoille ja tehtävä vihkoihin lyijykynällä rustaamiselle. Enää ei myöskään tarvitse kuunnella cd:lle nauhoitettuja puheen pätkiä ja yrittää epätoivoisesti toistaa perässä. Sen sijaan tämän päivän kielten opiskelussa päästään paljon henkilökohtaisemmalle ja moniulotteisemmalle tasolle, eikä oppiminen ole enää kiinni vai opettajan kyvyistä ja luokkahuoneessa istumisesta.

Miten tänä päivänä opitaan?

Moni on tottunut siihen, että uuden kielen opiskelu vaatii säännöllistä osallistumista kurssille tai koulun oppitunneille. Luokassa istutaan ja luetaan kirjasta, samalla kun kuunnellaan puhetta nauhalta ja lopuksi tehdään tehtäviä vihkoon. Keskustelut hoidetaan pareittain tai ryhmissä ja yksi opettaja koittaa olla apuna koko luokalle samanaikaisesti. Varsinkin aikuisiällä uuden kielen opettelu ei ole välttämättä kovin helppo ja yksinkertainen asia ja useat saattavat jännittää kurssille osallistumista. Pelko siitä, että oppii muita hitaammin tai mahdollisesti toiset ovat jo opiskelussa pidemmällä, saattavat olla todellisia esteitä oppimiselle.

Enää ei tosin tarvitse fyysisesti kurssille vaivautua tai istua luokkahuoneessa muiden oppilaiden joukossa. Uuden kielen voi kätevästi opetella kotoa käsin ja henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Enää ei tarvitse myöskään ostella kalliita oppikirjoja ja kantaa niitä mukana kaikkialle. Kaikki hoituu erittäin kätevästi vaikkapa älypuhelinta käyttäen. Netti on pullollaan erilaisia sivustoja jotka tarjoavat kielikursseja kaiken tasoisille opiskelijoille. Kurssit voidaan myös suunnitella hyvin henkilökohtaisesti tai vastaavasti sovellus oppii arvioimaan sinun henkilökohtaisen kehityksesi ja sitä mukaan tehtävät ja kielioppi vaikeutuvat. Myös erilaisia pelejä käytetään usein kielen oppimiseen ja se onkin yksi hauskimmista tavoista sanaston kartuttamiseen ja erilaisten sääntöjen muistamiseen. Monet kielikurssi-sivustot lupaavat kielen oppimisen olevan äärimmäisen nopeaa näillä menetelmillä ja lupaavat tuloksia jo muutamassa kuukaudessa. Usein on myös mahdollista valita, haluatko oppia kieltä esimerkiksi matkustelua varten, työtä koskien tai ihan vain yleisesti omaksi iloksesi. Tällöin oppimismateriaali pystytään entistä paremmin kohdentamaan yksilön tarpeisiin. Kielten oppimisesta on tullut myös eräänlaista leikkiä lapsille ja uuden kielen opiskelu käy ikään kuin huomaamatta ja ilman pänttäämistä erilaisten leikkien, pelien ja laulujen avulla. Lapset jotka käyttävät internettiä oppivat yleensä muita nopeammin ainakin englanninkielen. Englanti on online- maailmassa niin yleinen kieli, että sen oppimiselta on lähes mahdotonta välttyä, mikäli seuraa esimerkiksi suosituimpia vloggaajia tai ajankohtaisaiheita käsitteleviä sivustoja. Jos uuden kielen opettelu kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti ryhtyä tuumasta toimeen ja ottaa rohkeasti selvää, mitä teknologialla on tarjottavana dynaamiseen opiskeluun. Saatat yllättyä positiivisesti, kuinka opiskelu voi nykyään olla huomattavasti helpompaa kuin kymmenen vuotta sitten ja jopa viihdyttävää ajanvietettä. Uuden kielen oppimisen voi aloittaa vaikkapa koko perheen yhteisenä harrastuksena ja käyttää hyödyksi niin lapsille kuin aikuisillekin tarkoitettuja pelejä ja mielenkiintoisia tehtäviä, joita löytyy tuhansia eri vaihtoehtoja. Enää ei ole yhtään hyvää tekosyytä jättää se kauan haaveissa ollut ranskan alkeiskurssi käymättä.