UUTTA KIELTÄ OPPIMASSA

Matthew Youlden puhuu yhdeksää kieltä sujuvasti ja ymmärtää yli tusinaa muita. Toimistossaan Berliinissä hänen voi kuulla jatkuvasti käyttävän kykyjään, vaihtavan kielestä toiseen kuin kameleontti vaihtaa värejä. Itse asiassa monet eivät tiedä hänen olevan britti, koska hän vaihtaa koko ajan puhekieltään. Matthew’lla oli tarjota muutamia vinkkejä, kun hänen kollegansa halusi oppia toisen kielen. Tässä ovat Matthew’n vinkit uuden kielen oppimiseen.

UUTTA KIELTÄ OPPIMASSA

UUTTA KIELTÄ OPPIMASSA

Tunne motivaatiosi

Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta jos sinulla ei ole hyvää syytä oppia uutta kieltä, et todennäköisesti pysy motivoituneena pitkällä tähtäimellä. Halu tehdä vaikutus englantia puhuviin ranskalla ei ole kovin hyvä syy – ranskalaiseen henkilöön tutustuminen hänelle omalla kielellään on kokonaan toinen juttu. Oli syy mikä tahansa, kun olet päätynyt johonkin kieleen, on ratkaisevan tärkeää sitoutua. ”Ok, haluan oppia tämän ja teen siksi niin paljon kuin pystyn tällä kielellä ja tämän kielen eteen.”

Löydä keskustelukumppani

Matthew oppi useita kieliä yhdessä oman kaksosveljensä Michaelin kanssa. He kävivät ensimmäisen vieraan kielensä kreikan kimppuun ollessaan vasta kahdeksanvuotiaita. Matthew ja Michael saivat kykynsä oppia vanhasta kunnon sisarusten välisestä kilpailusta. ”Olimme motivoituneita ja olemme yhä. Puskemme toisiamme eteenpäin. Joten jos hän tajuaa, että teen enemmän kuin hän, hän tulee hieman mustasukkaiseksi ja yrittää sitten tehdä itse enemmän, ehkä koska on kaksoseni – ja toisin päin.”

Vaikka et saisikaan sisarusta mukaasi kieliseikkailulle, jonkinlaisen opiskelukumppanin löytäminen saa molemmat yrittämään vielä hieman kovemmin ja jatkamaan opiskelua. ”Mielestäni se on todella hieno tapa oppia. Sinulla on joku, jonka kanssa puhua, se on idea uuden kielen oppimisen takana.”

Kun sinulla ei ole ketään muuta kelle puhua, ei ole mitään pahaa siinä, että puhut itsellesi vieraalla kielellä. ”Saattaa kuulostaa hyvin oudolta, mutta itse asiassa itsellesi puhuminen on hyvä tapa harjoitella, jos et voi käyttää kieltä koko ajan.” Jos et tiedä miten opiskelisit uutta kieltä, tämä voi pitää uudet sanat ja fraasit tuoreena mielessä. Se myös auttaa rakentamaan itseluottamusta sitä varten, kun seuraavan kerran keskustelet jonkun kanssa.

Pidä asiat relevantteina ja hauskoina

Jos teet keskustelusta tavoitteen heti alusta asti, et niin todennäköisesti huku oppikirjoihin. Ihmisille jutteleminen on yksi parhaista tavoista oppia kieli, koska se pitää oppimisprosessin sinulle relevanttina. ”Opit kieltä voidaksesi käyttää sitä. Et puhu sitä vain itsellesi. Luova puoli on todella saada kieli, jota opit hyödyllisempään, yleisempään, jokapäiväiseen ympäristöön – olkoon se laulujen kirjoittamisen kautta, yleisestä halusta puhua ihmisille tai kielen käyttämistä, kun lähdet ulkomaille. Välttämättä ei tarvitse lähteä ulkomaille; voit mennä kreikkalaiseen ravintolaan ja tilata kreikaksi.

Uuden kielen käyttäminen millä tahansa tavalla on luovaa toimintaa. Matthew ja Michael harjoittelivat kreikkaa kirjoittamalla ja äänittämällä kappaleita. Mieti jotain hauskaa tapaa opetella uutta kieltä: tee radiokuunnelma ystävän kanssa, piirrä sarjakuva, kirjoita runo tai yksinkertaisesti puhu kelle voit. Yritä löytää keino pitää hauskaa uuden kielen kanssa.

 

Käyttäydy kuin lapsi

Lapsen lailla käyttäytyminen ei tarkoita tässä yhteydessä, että sinun pitäisi saada kiukunpuuska tai saada ruokaa tukkaasi, kun menet ulos ravintolaan, vaan yritystä oppia kuten lapset tekevät. Idea, että lapset ovat sisäsyntyisesti parempi oppijoita kuin aikuiset, on osoittautumassa myytiksi. Uusissa tutkimuksissa ei ole löytynyt linkkiä iän ja oppimiskyvyn välillä. Ratkaisu siihen, että voi oppia yhtä nopeasti kuin lapsi saattaa olla tietynlainen lapsenkaltainen asenne, esimerkiksi itsetietoisuuden puute, halu leikkiä kielellä ja valmius tehdä virheitä.

Kieltä voi oppia myös monenlaisten leikkimielisten sovellusten kuten Memrise ja Duolingo avulla. Hyvää harjoittelua uuden kielen käyttämiseen on vieraskielisten sarjojen katsominen Netflixistä tai pelaaminen esimerkiksi GameDesiressa tai PokerStarsilla, joissa voit käyttää interaktiivista chat-toimintoa ja keskustella vieraalla kielellä muiden pelaajien kanssa. Näin opit uutta kieltä leikin varjolla!

Opimme tekemällä virheitä. Lapsina meidän odotetaan tekevän virheitä, mutta aikuisina virheistä tulee tabu. Ajattele kuinka aikuinen sanoo todennäköisemmin ”en osaa” kuin ”en ole oppinut sitä vielä”. Että nähtäisiin epäonnistuvan tai edes kamppailevat on sosiaalinen tabu, josta lapset eivät kärsi. Mitä tulee kielen oppimiseen, sen myöntäminen, ettet tiedä kaikkea ja että se on ihan ok, on avain kasvuun ja vapauteen. Päästä irti aikuisen estoistasi!

Jätä turvavyöhykkeesi

Valmius tehdä virheitä tarkoittaa, että on valmis pistämään itsensä potentiaalisesti noloihin tilanteisiin. Tämä voi olla pelottavaa, mutta se on ainoa keino kehittyä ja parantua. Ihan sama kuinka paljon opit, et ikinä puhu kieltä ilman, että laitat itsesi alttiiksi: puhu tuntemattomille, kysy ohjeita, tilaa ruokaa, yritä kertoa vitsi, mitä tahansa. Mitä useammin teet tämän, sitä suuremmaksi turvavyöhykkeesi tulee ja sitä rennommin voit olla uusissa tilanteissa.

”Alussa kohtaat vaikeuksia: ehkä ääntämys, ehkä kielioppi tai syntaksi tai et aivan ymmärrä sanontoja. Mutta luulen, että kaikista tärkein asia on aina kehittää tätä tuntumaa. Jokaisella natiivipuhujalla on tuntuma kieleensä ja se pitkälti tekee natiivipuhujan – voitko tehdä kielestä omasi.

Sukella sisään

Joten olet tehnyt sitoumuksen. Kuinka edetä? Onko oikeaa tapaa jatkaa oppimista? Matthew suosittelee 360:n asteen maksimaalista lähestymistä: aivan sama mitä oppimistyökaluja käytät, on olennaista harjoitella uutta kieltä joka ikinen päivä ja uppoutua siihen. ”Haluan omaksua niin paljon kuin mahdollista heti alusta. Joten jos opin jotain, minä todella, todella heittäydyn ja käytän sitä pitkin päivää. Kun viikko etenee, yritän ajatella kielellä, kirjoittaa sillä, puhua edes itselleni. Minulle se on opitun laittamista käytäntöön – oli se sitten sähköpostien kirjoittamista, itselleen puhumista, musiikin tai radion kuuntelua. Itsensä ympäröiminen uudella kielellä ja siihen upottautumien on erittäin tärkeää.”