VIERAAN KIELEN OPPIMISEN HYÖDYT

Maailmassa on lähes lukematon määrä ihmisiä, jotka puhuvat englantia. Englanti on äidinkieli myös monissa maailman suurissa maissa, joten englannin kielen taitamisella pärjää lukuisissa eri paikoissa ja nykyään kieltä opetetaan todella monissa maissa ja sitä kutsutaankin osuvasti ”kaikkien yhteiseksi kieleksi”.

Vaikka englannilla pärjää suhteellisen monipuolisesti, hyötyvät kuitenkin esimerkiksi englanninkieliset maat suuresti monikielisestä työvoimasta. Australiassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa sekä Kanadassa yritykset tarvitsevat monikielisiä työntekijöitä kansainväliseen liiketoimintaansa, joten useampaa kieltä taitavat työntekijät pääsevät loikkaamaan hetkessä paraatipaikolle yrityksissä. Myös Suomessa monikielisiä työntekijöitä arvostetaan ja nykypäivänä englantia tarvitsee työskennellessään missä tahansa päin Suomea, esimerkiksi kaupan kassalla tai vaikkapa ravintolassa tarjoilijana. Suomessa varsinkin matkailualalla monikielisistä työntekijöistä on huutava pula, sillä muun muassa erilaiset laskettelukeskukset kuten Tahkovuori ja Ruka vetävät puoleensa turisteja maailman ympäri, joista Venäjä ja Ruotsi ovat muun muassa hyvin edustettuina, joten työhön todennäköisemmin valitaan työntekijä, joka taitaa suomen ja englannin lisäksi myös vähintään toisen näistä kielistä.

Englanti tulevaisuuden tarpeellisin kieli?

Moni voi kuvitella, ettei muulla kielitaidolla ole juurikaan väliä sillä englanti on niin yleinen ja jokainenhan tulee tulevaisuudessa osaamaan sitä? Tämä ei kuitenkaan aivan pidä paikkaansa, sillä opetuksen taso vaihtelee suuresti eri maissa, jolloin myös englannin kielen taidon taso voi vaihdella hyvinkin ja asiointi saattaa olla helpompaa omalla kielellä, jolloin vältytään myös mahdollisilta ikäviltä väärinymmärryksiltä kommunikaatiossa. Monissa maissa myös arvostetaan hyvin suuresti asiointia heidän omalla äidinkielellään ja vastaanotto voi olla huomattavasti ystävällisempää, arvostetumpaa sekä vaivattomampaa mikäli sattuu osaamaan heidän omaa kieltään edes muutamien perusteiden verran, kuten esimerkiksi hei, kiitos ja näkemiin. Tällä matkailija viestittää vahvasti paikallisille välittävänsä heidän kulttuuristaan, kodistaan ja maastaan, joten on oikeastaan hyvin ymmärrettävää, että kielitaidolla voi olla merkitystä myös saamassaan kohtelussa.

Englanti tulevaisuuden tarpeellisin kieli?

Englanti tulevaisuuden tarpeellisin kieli?

On tietenkin totta, että englannilla pärjää todella lukuisissa paikoissa ja senkin osaaminen oman äidinkielen lisäksi on huomattava etu tai oikeammin nykyään välttämättömyys. Edut kuitenkin lisääntyvät jokaisen opitun kielen kohdalla, sillä esimerkiksi juuri Suomessa matkailualalla arvostetaan suuresti useampaa kieltä puhuvaa työntekijää. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihmiset ovat erilaisia, eivätkä kaikki välttämättä opi yhtä sujuvasti kieliä, joten omalla äidinkielellä asiointi voi olla se helpoin vaihtoehto, jolla vältytään myös väärinymmärryksiltä sekä saadaan asiat sujumaan täysin mutkitta. Lisäksi myös suurin osa vanhemmasta sukupolvesta ei ole saanut opetusta muista kielistä, kuin omasta äidinkielestään, joten he odottavat palvelua tietenkin omalla kielellään.

Treenaa aivojasi

Edinburghin tutkimuksessa on myös havaittu uuden kielen opiskelun merkityksen olevan tärkeää aivojen ikääntymisen kannalta ja vieraan kielen opiskelun jopa lisäävän lukemisen ja puhumisen lisäksi ihmisen älykkyyttä. Opiskelu vaikuttaa myönteisesti aivoihin myös aikuisiällä, joten koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uusia kieliä! On myös tutkittu, että ne, jotka puhuvat vähintään kahta kieltä ratkaisevat ongelmia nopeammalla tahdilla sekä myös monipuolisemmin. Tulokset näyttävät, että näillä ihmisillä on useampia erilaisia lähestymistapoja kielitaidon takia. Eli kun käytössäsi on kahden tai mahdollisesti jopa useamman kielen näkökulma, sinulla on heti useampia mahdollisuuksia lähteä ratkaisemaan elämässäsi tai opiskelussasi ongelmia.

Kielten opiskelu on siis kaikkien muiden hyötyjen lisäksi myös varsin oivallista aivojumppaa, joka kehittää muistia ja näin ollen voi myös vähentää muistisairauksien riskiä vanhemmalla iällä. Kielten opiskeluun on siis lukuisia hyviä syitä, mutta opiskelusta ei kannata ottaa suurempaa stressiä, sillä sen tulisi olla mielekästä, jolloin myös oppiminen sujuu helpommin. Tärkeintä on siis valita kieli, joka kiinnostaa.